Recepten vrijdag 8 maart

Gepubliceerd op 8 maart 2024 om 22:51

Andijvie met rauwe ham en prei

 

Ingrediënten: pasta naar keuze, 2 preien, 2 tenen knoflook, 2 eetlepels traditionele olijfolie, 3 takjes, verse tijm, 500 g fijngesneden andijvie eventueel 100 gram ham

Zo maak je het:

Kook de pasta.

Was de preien en snijd ze in ringen. Snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in een hapjespan en bak de prei en knoflook op middelhoog vuur 8 min. Ris de blaadjes van de takjes tijm en voeg toe aan de prei.

Zet het vuur hoger en voeg de andijvie toe. Roerbak 3 min. tot de andijvie is geslonken. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Doe de groenten in een schaal. Scheur de plakjes ham in repen en verdeel over de groenten.

 

Roerbak Andijvie

 

Ingrediënten: 2 eetlepels olie, 400 g Chinese wokgroente taugé-rode paprika, 400 gram gesneden andijvie, 3 eetlepels Japanse sojasaus, 1 theelepel

vloeibare honing, 50 gram oven roasted pinda's

Zo maak jet het:

Verhit de olie in een wok en roerbak de roerbakmix 4 min.

Voeg de andijvie, sojasaus en honing toe en roerbak nog 2 min. Schep de groenten op een schaal, bestrooi met de pinda’s en serveer.

 

Preischotel

Ingrediënten: 800 gram aardappelen kruimig, 600 gram preien, 60 gram olie of boter, 375 gram Vegan rulstukjes, 1 eetlepel tarwebloem, ½ eetlepel gemalen komijn, 1 eetlepel kerriepoeder, 300 ml water, 100 gram kaas

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 220 ˚C. Kook de aardappelen in ruim water in 14 min. gaar. Snijd ondertussen de prei in ringen, was ze en laat uitlekken.

Smelt ondertussen ⅓ van de plantaardige boter in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg de rulstukjes en bloem toe en bak 2 min. op middelhoog tot hoog vuur. Voeg de prei, komijn en de helft van het kerriepoeder toe en roerbak nog 5 min. op hoog vuur. Voeg het water toe en laat nog 3 min. zonder deksel stoven op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout.

Giet ondertussen de aardappelen af en stamp met de pureestamper tot een puree. Meng de helft van de plantaardige boter en de rest van het kerriepoeder erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Vet de ovenschaal in met de rest van de plantaardige boter. Verdeel het gehakt-preimengsel over de ovenschaal. Verspreid vervolgens met de achterkant van een lepel de puree erover en strooi de plantaardige rasp erover. Bak de ovenschotel in het midden van de oven in ca. 20 min. goudbruin.

 

Vegan kapsalon met zoete-aardappelfriet​

Ingrediënten: zoete-aardappelfriet, 3 eetlepels olijfolie, 375 gram gehakt of plantaardig rulgehakt, 1 eetlepels shoarmakruiden, 250 gram cherrytomaten, 1 komkommer, plantaardige plakken chili, 1 teen knoflook, 4 eetlepels mayonaise, 100 gram gemengde ijsbergsla, 1½ eetlepels srirachare saus.

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 220 °C. Verdeel de friet over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ca. 15 min. in de oven.

Verhit ondertussen de olie in een hapjespan en bak het rulgehakt en de shoarmakruiden 5 min. Halveer de cherrytomaten en snijd de komkommer in halve plakjes.

Haal de friet uit de oven en verdeel het gehakt erover, verdeel daar de plantaardige plakken over en bak nog ca. 5 min. Snijd ondertussen de knoflook fijn en meng met 1 tl water (per 4 personen) door de plantaardige mayo.

Haal de bakplaat uit de oven en verdeel de komkommer, tomaten en sla erover. Besprenkel met de sauzen. Lekker met extra sriracha saus.

 

Gebakken krieltjes met sperziebonen, garnalen en ei

Ingrediënten: 1 eetlepel kruidenboter, 150 gram gesneden uien, 450 minikrieltjes, 200 gram sperziebonen, 150 gram diepvries tuinerwten, 2 middelgrote eieren, 5 gram verse dille, 100 gram verse Hollandse garnalen

Zo maak je het:

Verhit de boter in een hapjespan en fruit de ui 3 min. Voeg de krieltjes toe en bak samen nog 9 min. op middelhoog vuur. Schep regelmatig om.

Kook ondertussen de sperziebonen in ca.8 min. beetgaar. Kook de tuinerwten de laatste minuut mee en giet samen af.

Breng ondertussen een pan water aan de kook. Voeg als het water kookt de eieren toe en kook in 6 min. halfzacht. Laat schrikken onder koud stromend water, pel en halveer ze. Snijd de dille grof.

Schep de groente, ¾ van de dille en de Hollandse garnalen door de krieltjes en verdeel over borden. Leg de ei helften erop en garneer met de rest van de dille.

 

Gevulde paprika's spinazie, tonijn en ei

Ingredienten: 2 rode paprika's, 160 gram tonijn in olijfolie, 1 middelgrote ui, ½ courgette, 200 gram verse spinazie, 50 gram zuivelspread, 4 middelgrote eieren

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Halveer de paprika’s in de lengte en verwijder de zaadlijsten, maar laat het steeltje eraan.

Laat de tonijn uitlekken maar vang de olie op. Snipper de ui en snijd de courgette in blokjes van een ½ cm. Verhit 2 el tonijnolie (per 2 personen) in een hapjespan en bak de ui en courgette 5 min. op middelhoog vuur. Voeg de spinazie in delen toe en laat slinken.

Meng de tonijn en zuivelspread erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout.

Zet de paprika's in de ovenschaal. Verdeel het mengsel over de paprika's en maak een klein kuiltje in het midden. Breek boven elke paprika 1 ei, bestrooi met peper en eventueel zout en bak ca. 25 min. in de oven.

 

Roerbak met Thaise kip, rijst & homemade satésaus

Ingrediënten: 200 ml halfvolle melk, 100 gram pindakaas,1 eetlepel gembersiroop, eventueel 1 theelepel sambal oelek, 2 eetlepels ketjap manis, 325 gram kipfiletblokjes, 1 teen knoflook, 800 gram Chinese wokgroente taugé-rode paprika, chinese kool, 400 gram bloemkoolrijst.

 Zo maak je het:

Doe voor de satésaus de melk, pindakaas, gembersiroop, sambal en ketjap in een steelpan en breng al roerend op hoog vuur aan de kook. Laat op laag vuur 7 min. koken. Roer af en toe.

Verhit de olie in de wok en bak de kipfiletblokjes 2 min. op middelhoog vuur. Schep regelmatig om. Snijd ondertussen de knoflook fijn. Voeg de knoflook en wokgroente toe aan de kip en roerbak 2 min. mee. Voeg de bloemkoolrijst toe en roerbak 3 min. mee tot de kip gaar is. Breng op smaak met peper. Verdeel over 4 diepe borden en serveer de pindasaus erbij.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.